2014. január 12., vasárnap

Jó gyerek, rossz gyerek?

Mitől lesz valaki jó, vagy rossz?
Van-e jó gyerek, van-e rossz gyerek?
Az egészen kicsi gyerek mást nem akar, mint hogy szeressék. Szeressék, mosolyogjanak rá, simogassák, babusgassák a szülei.
Ha szakmai szemmel nézzük, a kicsi gyerek azért tesz eleget a szülő kérésének, mert fél, hogy elveszíti annak szeretetét. Nagyobb korában fél a büntetéstől. Felnőtt korában azért tesz eleget a főnöke kérésének, mert fél a munkahelye elvesztésétől.
De miért félünk?
Mert ezt "nevelték" belénk.
Sokszor hallom, hogy már egész pici gyereknek mondják, hogy "rossz vagy", "ügyetlen vagy", "nem jól csinálod", "ne csináld"!
És így telik a gyerekkora, csupa "NEM", és "NEM SZABAD" veszi körül, azt érzi, hogy rossz ő maga, rossz minden, amit csinál.
Pedig a gyerek alapból jó, és ártatlan, nem akar rosszat, csak annyit, hogy figyeljenek rá, hogy szeressék, és elismerjék, és jó ember akar lenni. Ha hagyják.
Ha a "jóságára" nem figyelnek, "rosszat" tesz, mert így legalább foglalkoznak vele.
Miért vesszük észre, ha gyermekünk rosszat csinál, és miért nem, ha jót?
Mennyivel könnyebb lenne az élet, ha gyerekként, és felnőttként is a pozitív motivációk hajtanák cselekedeteinket, és nem a félelem.
Hiszem, ha valaki szeretetben, pozitív megerősítések, biztatások közepette nő fel, a saját belső pozitív motivációja fogja hajtani, lelkesen fogja végezni a dolgát, ha odafigyelnek rá, ő is oda fog figyelni másokra, és jó gyerekből jó felnőtté válik.
Mert nem az a jó ember, aki érdekből "jót" tesz másokkal, hanem adott esetben önzetlenül teszi ugyanezt.
Semmibe nem kerül egy idős embernek, kismamának, kisgyermekkel utazónak átadni a helyet a buszon, de ezt ne azért tegye, mert ezt várják el tőle, hanem saját meggyőződésből, mert Nekik szükségük van az ülőhely biztonságára menet közben.
Vagy ne azért végezze el időben, pontosan a munkáját, mert fél, hogy különben elküldik a munkahelyéről, hanem azért, hogy a Cég jól, hatékonyan tudjon működni, hiszen ha így van, neki is akkor van munkahelye.(Persze ehhez a munkáltatóknak is nagyot kellene változni, de ez már más lapra tartozik)
És ne azért legyen jó, mert ezt várják el tőle, hanem mert az akar lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése